Zakaj se mora podjetnik ves čas izobraževati?

Zakaj se mora podjetnik ves čas izobraževati?

Podjetništvo ni zgolj odprtje podjetja in uživanje v svobodi, kot to menijo nekateri. Za začetek je potrebno imeti kar nekaj denarja, poguma in dobro idejo. Potem pa sledi tudi nepopustljivo, trdo delo s kar nekaj vzponi in padci. Da pa bi podjetnik na trgu obstal in premagal vse ovire pred seboj, mora s seboj prinesti tudi nekaj znanja.

Pa ne govorimo zgolj o formalni izobrazbi, pač pa tudi o nabranih izkušnjah in znanju, ki ga pridobi sproti. Če je za nekoga izobraževanje končano, ko v roke dobi spričevalo in nato še redno zaposlitev, pa je v podjetništvu samoumevno, da se mora nabiranje znanja nadaljevati.

Uradno izobraževanje

Ne glede na to, kje smo zaposleni, lahko z izobraževanjem nadaljujemo po posebnem programu za odrasle. Seveda to nekaj stane, a končni rezultat tega je višja izobrazba in večje možnosti za boljšo zaposlitev in višjo plačo. Pri podjetnikih pa izobrazba šteje dvojno, saj v prvi vrsti naberejo dodatna potrebna znanja in prepotrebno samozavest.

Kar se tiče izobraževanja za podjetnike, je tako, da vsekakor morajo zelo dobro poznati področje, v katerem delujejo. Že res, da lahko podjetje odpre praktično kdorkoli, a na trgu bi na takšen način kaj hitro pogoreli. Morda imate dobro idejo, a vendarle ne dovolj znanja in izkušenj, da bi jo realizirali.

Namensko izobraževanje in delavnice

Če kaj, mora vsak podjetnik poznati nekaj različnih zadev, ki se tičejo podjetništva. Čeprav mu bo za podjetje papirje in račune urejal računovodski servis, pa mora vsekakor dobro poznati potek in osnove računovodstva tudi sam.

V ta namen je na voljo kar nekaj izobraževanj in delavnic, na katerih se podjetniki spoznajo z vsemi temami, ki se tičejo vodenja podjetja. In ne le to, najbolj smotrno je, da se takšnih izobraževanj udeležijo tako tisti, ki ustanovitev podjetja šele načrtujejo, kot tudi tisti, ki so to že storili, a morda nimajo dovolj nujno potrebne osnovne podlage iz podjetništva.

Nabiranje znanj iz izkušenj

Podjetnik se uči vsak dan, in sicer ga uči kar njegovo podjetje samo. Žal so izkušnje lahko tudi slabe in boleče, zato je dobro, da čim več znanja prinese že od drugod. Torej od bolj izkušenih podjetnikov, ki že dlje časa konkurirajo na zahtevnem trgu.

Vsekakor pa je zelo zaželeno, da podjetnik izkušnje nabira na kontroliran način. Torej, da se ne prepusti toku in sproti rešuje zadeve, ko se pojavijo, pač pa jih na nek način nadzorovano izzove in vsaj nekoliko pripravljen pričaka novo poglavje v svojem podjetniškem življenju.

Samoizobraževanje

Morda ste za hip pomislili na kitariste samouke, ki so brez glasbene šole postali pravi virtuozi na kitari. Pa recimo, da primerjava do neke mere res drži, a vseeno je dobro imeti pred tem že nekaj strokovne, torej šolske izobrazbe. Je pa samoizobraževanje za podjetnike še kako pomembno.

Konstantno izobraževanje

Tudi če ste v podjetništvu že dlje časa, je samoizobraževanje zelo pomembno.

Danes v dobi interneta je to mnogo lažje, kot je bilo nekoč. Na voljo so nam praktično vse informacije, ki si jih poželimo, zato bi težko iskali izgovore, zakaj česa ne vemo ali ne znamo. Je pa potrebno biti pazljiv pri nabiranju znanja s spleta in vpijati zgolj preverjene informacije na priznanih spletnih portalih.

Preučevanje konkurence

Že res, da vsak podjetnik pogleda tudi proti konkurenci, a večinoma zgolj zato, da bi videl, ali je dovolj inovativen oziroma v čem zaostaja. Lahko pa se od konkurence tudi česa nauči. V tem primeru si je najbolje izbrati najboljšega med najboljšimi in preučiti način, na katerega posluje.

Ugotoviti, zakaj je uspešnejši od drugih, in odkriti formulo, ki bo pomagala tudi njemu. Včasih je prav nenavadno, kako nam določene informacije in rešitve ležijo dobesedno pred nosom, a jih ne vidimo, dokler se vanje ne poglobimo.