Kako se podjetnik pripravi na dopust?

Kako se podjetnik pripravi na dopust?

Običajno ljudje, ki so zaposleni v določenem podjetju, enostavno napovedo svoj dopust in takrat v glavi preklopijo na dopustniški program. V podjetništvu pa to ne gre kar tako. Ne glede na to, ali ste samostojni podjetnik ali imate večje podjetje z zaposlenimi, je potrebno misliti na marsikaj.

Obstajajo rešitve, ki močno olajšajo skrbi med dopustovanjem, pa tudi ukrepi, ki so potrebni, da z odsotnostjo seznanite vse tiste, ki to morajo vedeti. Če vaše delo temelji na pisarniškem delu in imate celo nekaj zaposlenih, potem enostavno ne smete mimo spodnjih korakov za miren dopust.

Ustavitev določenih delovnih procesov

Še preden se odpravite na dopust, poskrbite, da bodo vse tekoče obveznosti postorjene in ustavite nadaljnja naročila oziroma jih prestavite na čas po dopustu. Pri tem pa seveda ne pozabite obvestiti strank in morebitnih zaposlenih.

Delovni procesi med dopustom

O dopustu obvestite svoje poslovne partnerje in zaposlene.

Preverite, ali imate še kakšne odprte račune, ki jih je potrebno plačati, da ne bi imeli težav zaradi zamudnih obresti ali izterjave. Pomislite tudi na čas po dopustu in vnaprej obvestite vse tiste, ki morajo biti o tem obveščeni. Nabavljate kakšno robo? Obvestite dobavitelje, da vas do določenega datuma ne bo v podjetju.

Avtomatska obvestila

Ker vedno ni moč doseči vseh, stranke pa se javljajo tudi same, je dobro urediti nek avtomatski sistem obveščanja. Eden je vsekakor tisti s povratnim odgovorom na e-pošto, kjer navedete, da ste trenutno na dopustu in dopišete datum, kdaj lahko računajo na vaš odgovor.

Prav tako je nadvse enostavno poskrbeti za avtomatski odzivnik na telefonu. Vsebina naj bo podobna kot tista v e-pošti, le da je krajša. Pomembno je, da to storite, sicer od dopusta ne boste imeli nič. Prebiranje službene pošte naj bo v tem obdobju »prepovedano«.

Priprava pisarne na dopust

Morda ste v pisarni sami in ste doslej uredili prevezave, razna sporočila in vse potrebno za obveščanje. Sedaj je na vrsti še pisarniška oprema in naprave, priključene na električni tok. Vklopljeno pustite le najnujnejše, še posebej če v kakšnem primeru potrebujete dostop na daljavo.

Vsekakor pa poskrbite za to, da bo izklopljena klimatska naprava, v zimskem času zmanjšajte ogrevanje na minimum, ugasnite luči, izklopite tiskalnike in skratka vse, kar bi lahko pomenilo nepotrebne stroške in dvom ob kakšnem udaru strele, ki bi jo lahko zagodla električnim napravam.

Imate v teku marketinško kampanjo?

Podjetja navadno za privabljanje kupcev uporabljajo različne marketinške prijeme in strategije. Če imate v teku denimo oglasno kampanjo na katerem od socialnih omrežij ali pa oglašujete v spletnem iskalniku Google, potem bo morda smiselno tovrstne oglase dati na pavzo. Odvisno od posla, s katerim se ukvarjate, seveda.

Ne želite pa si, da bi stranke videvale oglas, kliknile nanj, vam na ta način potrošile nekaj denarja, na drugi strani pa ne bi mogli poskrbeti zanje. Seveda je to mogoče, kadar se ukvarjate z avtomatiziranimi procesi, kot je spletna prodaja, a le v primeru, ko vam ni potrebno fizično česa odposlati.

Primopredaja delovnih obveznosti

Če imate v podjetju zaposleno osebo, ki med vašim dopustom prevzame posle, potem lahko delo nemoteno teče dalje. A le takrat, ko svoje posle v celoti predate, poskrbite za vse potrebne informacije in napotke, ki se jih mora takšna oseba držati.

Voditi podjetje ni enostavno, zato mora vaš namestnik poznati prav vse procese, ki jih poznate sami. Poskrbite za to, da boste predali vse potrebne dostope do spletne pošte, računalniških orodij, spletnih strani, ki potrebujejo urejanje, in podobno. Vsekakor se dogovorite tudi, da vas, razen v nujnih primerih, ne motijo, kajti to potem ne bi bil dopust. Tega pa potrebuje prav vsak od nas.