S.P. – računovodstvo v lastni režiji?

S.P. – računovodstvo v lastni režiji?

Stopate na svojo poslovno pot in odpirate S.P.? Odlično! Končno boste postali šef samemu sebi in počeli tisto, kar vas veseli. A s podjetništvom pridejo tudi obveznosti, zato nikakor ni dobro teh reči jemati z levo roko. Že razmišljate o vodenju računovodstva?

Mnogi si rečejo, da računovodje za S.P. ne potrebujejo, kasneje pa se izkaže, da bi bilo verjetno bolje, če bi ga imeli. Zakoni in predpisi se na tem področju konstantno spreminjajo, sledijo pa jim ravno računovodski servisi, kjer vedno natančno vedo, kaj je potrebno prijaviti, poslati davčni upravi, kako obravnavati zamudnike in na kaj paziti, da ne pride do dragih napak.

Vrsta računovodstva

Samostojni podjetnik se lahko odloči med tremi vrstami knjigovodstva.

  • Enostavno knjigovodstvo – primerno za podjetnika, ki v zadnjih dveh letih ni prekoračil dveh od treh zapisanih pogojev. Nima več kot tri zaposlene, 50.000 evrov letnega prometa ali povprečna vrednost aktive, ki je izračunana kot polovica seštevka vrednosti aktive na prvi in zadnji dan poslovnega leta, ne presega 25.000 evrov.
  • Dvostavno knjigovodstvo – obvezno za tiste, ki so presegli dva od treh kriterijev enostavnega knjigovodstva. V tem primeru vam lahko pomaga računovodski servis Špica s svojimi storitvami in nasveti, da boste izbrali modro odločitev.
  • Normiranci – zmotno velja prepričanje, da normiranci ne potrebujejo nobenega knjigovodstva, ker morajo zgolj oddati dohodnino. Vendarle obstajajo določene obveznosti, zato bo bolje, da se o vsem pozanimate, še preden se odločite za naslednji korak.

Več kot zgolj knjigovodstvo

Dejstvo je, da podjetnik ob omembi računovodstva najprej pomisli na vodenje knjig in računov v svojem podjetju. V resnici pa je kakovosten računovodski servis še precej več kot to. Nanj se boste lahko obrnili z vsakim vprašanjem ali dilemo, ki bo vplivala na vašo samozavest.

Slednja je v poslu nujna za uspeh in prav nič vam ne bi bilo v pomoč, če bi več ur na dan, namesto za delo, zapravili za iskanje odgovorov in potencialnih rešitev za svoj računovodski problem. Računovodja vam bo vedno na voljo s svojim znanjem in modrimi nasveti.

Koliko stane računovodstvo?

Cena računovodstva za S.P. je odvisna od različnih dejavnikov. Za kako veliko podjetje gre, koliko ima zaposlenih in koliko računov izda na mesec. O ceni se boste dogovorili pred pričetkom sodelovanja, servis pa vam bo natančno razložil, kaj za ta denar dobite.

Cena računovodstva

Cene računovodstva za normirani S.P. se gibljejo okoli 20-40 evrov.

Hiter pregled po spletu pokaže, da je računovodstvo moč dobiti že za 20 do 60 evrov na mesec. Vendarle pa bodite pri tem pozorni na zajete storitve. Vsekakor boste od računovodstva pričakovali popolno zaupanje, da podatkov ne bodo delili s tretjimi osebami in vas bodo samoiniciativno opozorili na morebitne težave.

Bi računovodstvo vodili kar sami?

Seveda lahko S.P. računovodstvo vodi tudi sam. Vendarle pa v tem primeru potrebuje nekaj osvojenega znanja in poznavanje zakonodaje s tega področja. Potrebno bo voditi temeljne poslovne knjige, kot so

  • knjiga prihodkov in odhodkov,
  • knjiga ostalih terjatev in obveznosti,
  • register osnovnih sredstev.

Ne pozabimo še davčnih evidenc in tistih primerov, ki vedno pridejo sproti in sprožijo dvom nekje zadaj v malih možganih. Sem se odločil prav ali ne? Ne dovolite, da črv dvoma najeda uspešnost vašega poslovanja.