Kako si podjetnik izboljša samozavest?

Kako si podjetnik izboljša samozavest?

Samozavestni podjetniki so občudovani prav povsod, saj navdihujejo številne ljudi. Ne bojijo se izzivov, brezkompromisno se spopadajo s svojimi strahovi, radi tudi tvegajo. Dobro se zavedajo naslednjega dejstva: ne glede na to, kakšno oviro srečajo na poti, vedno bodo našli način, da jo premagajo. Pri tem jim pomaga prav njihova samozavest.

Samozavest je v poslovnem svetu zelo pomembna. Ali ne bi bilo naravnost odlično, če bi imeli takšno dozo samozavesti tudi sami? Vzemite si čas in v miru preberite 7 nasvetov, kako pridobiti samozavest. Da si jih boste bolje zapomnili, to naredite dvakrat. Več kot jih boste upoštevali, bolje vam bo šlo tako na poslovnem kot tudi zasebnem področju.

1. Poslovite se od negativnosti in razmišljajte pozitivno

Za pridobitev samozavesti je zelo pomembno, da ovrednotite svoj krog prijateljev in svojo širšo družino. Zdaj je najprimernejši čas, da se končno poslovite od tistih posameznikov, ki teptajo vašo samozavest in pri tem še uživajo.

2. Spremenite govorico telesa

Pridobitev samozavesti je odvisna tudi od tega, kakšno držo boste zavzeli, ali se boste smehljali in pri tem gledali ljudi v oči. Že tako preprosto dejanje, kot je to, da stojite pokončno in vzravnanih ramen, bo pri ostalih pustilo vtis, da ste samozavesten podjetnik.

3. Nikoli ne priznajte poraza

Nikoli ne obupajte. Nikoli ne dovolite drobnemu glasku v svoji glavi, da vam šepeta besede o porazu. Ravno takšne misli so glavni vzrok za vašo nizko samozavest. Prav za vse obstaja rešitev in to si povejte stokrat na dan. Naj ta stavek postane vaša nova mantra!

4. Bodite pripravljeni na vse

Naučite se vsega, kar morate vedeti o svojem področju poslovanja ter o delu, ki ga opravljate. Na vsak poslovni sestanek se res dobro pripravite. Oboroženi z znanjem boste zelo okrepili svojo samozavest.

5. Uporabite vizualizacijo

Pridobitev samozavesti je možna na več različnih načinov. Kar nekaj smo vam jih že predstavili. Omenimo naj še vizualizacijo, s katero si sebe predstavljate kot človeka, na katerega ste zares ponosni. Pomanjkljiva samozavest vas lahko namreč pripelje do tega, da boste sebe videli v povsem napačni luči.

6. Uporabite pozitivne afirmacije

Afirmacija je začetna točka na poti spremembe. Sleherna vaša misel ali izrečena beseda je afirmacija. Vse, kar se nam v življenju dogaja, je povezano s tem, kaj mislimo o sebi in o življenju. Zato za večjo samozavest poskrbite, da bodo v vaši glavi samo pozitivne afirmacije.

7. Za težke čase, ko vse drugo odpove, si pripravite listo pozitivnih stvari

Življenje je polno izzivov. Zagotovo pridejo tudi trenutki, ko je vaša samozavest lahko precej omajana. Takrat se usedite za mizo in za pridobitev samozavesti napišite seznam stvari, za katere ste hvaležni. Potem vzemite še en list, nanj pa zapišite vse stvari, na katere ste v svojem življenju ponosni. Oba seznama nalepite na vidno mesto v pisarni. Naj vas vedno spomnita, kako dobro življenje pravzaprav imate in koliko ste že dosegli.