5 razlogov za blog na spletni strani podjetja

5 razlogov za blog na spletni strani podjetja

V zadnjem času sem večkrat naletel na debato, ali je pisanje bloga v današnjem svetu »socialnega« marketinga sploh še aktualno. Popolnoma prepričan sem, da ne glede na to, ali je vaše podjetje majhno, srednje veliko ali veliko, je blog odlično orodje za doseganje boljših poslovnih rezultatov.

Morda sami spadate med tiste, ki bi sicer želeli imeti blog, vendar vas skrbi, da bi bila postavitev bloga težavna, prav tako pa njegovo vzdrževanje. Naj vam že kar takoj povem, da obstaja kar nekaj naprednih platform, kot je npr. WordPress, ki so izjemno enostavne za uporabo, hkrati pa omogočajo celo vrsto koristnih funkcionalnosti.

Potrebujete nekoliko inspiracije, da boste na svojo spletno stran podjetja končno postavili blog? Potem si vzemite nekaj minut in preverite 5 glavnih razlogov, zaradi katerih se izplača pričeti ukvarjati z bloganjem.

1. Na spletno privabite več obiskovalcev

Bi na svojo spletno stran želeli privabiti več potencialnih strank? Le kdo jih ne bi… Pomislite, kako zdaj pridobivate obiskovalce:

  • Tisti, ki vas že dobro poznajo, vaš spletni naslov vpišejo neposredno v brskalnik.
  • Nekateri vas najdejo s pomočjo iskalnika Google.
  • Če oglašujete, nekaj obiskovalcev pridobite prek (dragih) oglasov.
  • V kolikor ste aktivni na socialnih omrežjih, verjetno tudi od tam kdo zaide na vašo stran.

Zdaj pa pomislite, koliko strani imate na svojem spletnem mestu. Najverjetneje ne prav veliko. In kako pogosto te strani posodobite? Morda celo nikoli! Blog pomaga pri odpravi obeh težav, saj s pisanjem prispevkov skrbite za vedno svežo vsebino (kar Google naravnost obožuje), hkrati pa vsak nov prispevek pomeni tudi novo priložnost, da vas uporabniki spletnih iskalnikov najdejo.

Poleg tega pisanje bloga pomeni tudi boljše rezultate na socialnih omrežjih, saj prispevki obiskovalcem dajejo možnost deljenja vsebin. Seveda to lahko storite tudi sami.

2. Zgradite močno bazo potencialnih strank

Zdaj, ko imate blog in večje število obiskovalcev, se vam ponuja zelo lepa priložnost, da obiskovalce pretvorite v potencialne stranke, nato pa seveda še v prave stranke. Vsak nov prispevek vam daje možnost za pridobitev novih potencialnih strank. Kako? Zelo preprosto – s pomočjo CTA (ang. Call To Action) gumbov.

Osnovna logika procesa je, da obiskovalcem v zameno za njihove podatke (predvsem za njihov e-poštni naslov) ponudite nekaj brezplačnega. To je lahko .PDF dokument, videokonferenca, informativni dokument (ang. Whitepaper), časovno omejena možnost uporabe programa (ang. Free Trial) ali kaj drugega.

Call To Action

Na sliki je prikazan primer za zbiranje kontaktov prek brezplačnega .PDF-ja.

Na ta način boste prejeli e-naslove obiskovalcev, ki jih vaša ponudba očitno že nekoliko zanima. Tako se vam ponuja odlična priložnost, da jim sem ter tja pošljete e-sporočilo s koristnimi nasveti, seveda pa v nekaterih lahko izpostavite tudi svojo super ponudbo. Ne pozabite, da so obiskovalci, ki so že bili na vaši spletni strani, najboljše potencialne stranke.

3. Predstavite se kot strokovnjak na svojem področju

Dober poslovni blog odgovarja na vprašanja, ki se glede izdelkov in storitev porajajo obiskovalcem. Če boste redno pripravljali vsebine, s katerimi boste reševali morebitne težave svojih (potencialnih) strank, boste v njihovih očeh zagotovo izpadli kot strokovnjak na svojem področju. In to je bistveno, saj boste s tem pridobili na avtoriteti, kar bo pozitivno vplivalo na število zaključenih naročil.

Če vas bodo obiskovalci prepoznali kot avtoriteto, bo to imelo pozitivne posledice tudi na drugih področjih. Predstavljajte si, da nekdo na forumu sprašuje, kako rešiti določen problem, na vašem blogu pa je podana rešitev za točno to težavo. Čeprav sami ne boste videli tega foruma, se lahko hitro zgodi, da bo nekdo drug odgovoril kar s povezavo do vašega blog prispevka.

Naj na tem mestu zapišem, da vam sicer toplo priporočam spremljanje forumov, povezanih z vašo dejavnostjo, saj v takšnih primerih tudi sami lahko delite povezavo. Tako se boste hitreje prebili do prepoznavnosti, prav tako pa si boste priskrbeli večje število obiskovalcev.

4. Zagotovite si dolgoročne rezultate

Zamislite si naslednji scenarij. Danes ste si vzeli nekaj ur časa in napisali informativen blog prispevek, v katerega ste seveda vključili tudi CTA gumb za zbiranje kontaktov. Vašo spletno stran na ta dan obišče 100 obiskovalcev, od katerih si jih 10 ogleda tudi blog prispevek, 2 od teh pa vam pustita svoj elektronski naslov. Naslednje dni ali tedne je zgodba podobna.

Čez mesec dni pa ugotovite, da vaš blog prispevek privablja večje število obiskovalcev, prek katerih zberete tudi več kontaktov. Več kot očitno je, da se je prispevek začel pojavljati v spletnih iskalnikih. Dejstvo namreč je, da takoj po objavi ne gre pričakovati visokih uvrstitev v iskalnikih, medtem ko te rastejo v času. Zelo verjetno je, da vam bo prispevek, ki ste ga napisali danes, čez leto dni prinesel mnogo več naročil, kot jih bo prinesel npr. jutri.

Rezultati skozi čas

Dobri blog prispevki skozi čas prinašajo vse boljše poslovne rezultate.

Zdaj pa si zamislite, da vse leto pišete nove prispevke, s katerimi pridobivate več obiskovalcev, zberete več kontaktov, si zagotovite več potencialnih strank, ki jih tudi vse bolje pretvarjate v dejanske stranke. Mamljivo, mar ne?

5. Postavitev bloga je brezplačna, hitra in enostavna

V uvodu današnjega prispevka sem omenil WordPress. Gre za CMS (ang. Content Management System), torej za sistem, ki omogoča zelo enostavno postavitev bloga ter urejanje in objavo vsebin. Ker je WordPress odprtokoden sistem, si ga na svojo spletno stran lahko namestite brezplačno.

Kako namestiti in uporabljati WordPress, ne bom razlagal v podrobnosti, saj si nazorno pripravljene vodiče lahko ogledate na WordPress Slovenia. Navodila so pripravljena v slovenskem jeziku, vsebujejo pa tudi veliko slikovnega materiala, zato z uporabo sistema ne bi smeli imeti težav. Da, tudi če niste ravno vešči uporabe spletnih tehnologij in interneta.

Čas je, da poslovne rezultate svojega podjetja povzpnete na novo raven. Ne iščite izgovorov, zakaj blog za vašo spletno stran ne pride v poštev, saj vam bo vsekakor v veliko pomoč pri nabiranju novih kontaktov, gradnji prepoznavnosti in avtoritete ter pospeševanju prodaje.