5 nasvetov za učinkovito varčevanje

5 nasvetov za učinkovito varčevanje

Zagotovo ni gospodinjstva, v katerem se ne bi trudili varčevati s tem, da zmanjšajo svoje življenjske stroške – pa naj bo to iz nuje ali le zato, ker želijo dati nekaj malega »na stran«. Vendar se je treba varčevanja lotiti ne le v trgovini, pri nakupu špecerije in drugih izdelkov, temveč tudi povsod drugod – denar nam namreč najpogosteje spolzi med prsti tam, kjer tega niti ne opazimo. Prav zaradi tega smo vam pripravili pet nasvetov za učinkovito varčevanje, ki vam bodo zagotovo v pomoč, da boste vsak mesec vsaj nekaj malega privarčevali.

1. Preverite konkurenčne ponudbe

Varčevanje je možno tudi pri računih za storitve, ki se jim ne moremo izogniti, na primer pri plačilu elektrike, komunikacijskih storitev, plina in podobno. Kdaj ste nazadnje preverili konkurenčne ponudbe ali zamenjali ponudnika storitev oziroma dobavitelja?

2. Ne plačujte predrago

Varčevanje pri plačilih? Seveda – izberite banko, ki vam ne zaračunava visokih stroškov za vodenje računa ter vam nudi ali brezplačno elektronsko bančništvo ali brezplačno plačilo položnic. Tudi odvečnih plačilnih kartic se znebite, še zlasti tistih, kjer vam poberejo odstotke od plačila ali zaračunajo članarino.

3. Bodite skromnejši

Če bi vedno kupili zgolj tisto, kar nujno potrebujete, bi bilo varčevanje mačji kašelj. Kupite zgolj tisto, kar je nujno, in si vsake toliko privoščite nekaj za dušo, sicer pa se nepotrebnim stvarem odrecite.

4. Ne mečite hrane proč

Ste se kdaj zamislili nad tem, koliko hrane konča v smeteh, ker je skuhamo preveč ali pa ji poteče rok trajanja? Varčevanje pri premišljenih nakupih živil je enostavno, če si sestavite tedenski jedilnik in vedno kupite živila, ki so potrebna, ter v pravih količinah.

5. Peš ali na kolo

Velik strošek v vsakdanjem življenju predstavlja avtomobil. Ne le stroški bencina, temveč tudi stroški za pnevmatike, popravila in servisiranje. Kadar je možno, pojdite raje peš oziroma s kolesom – ne le zato, ker je potrebno varčevanje, temveč tudi zaradi zdravja.