Dobro podjetje potrebuje dobro spletno gostovanje

Dobro podjetje potrebuje dobro spletno gostovanje

Imate uspešno podjetje, vaša spletna stran pa deluje počasi? Morda večkrat opazite, da ta sploh ni dosegljiva? Nikar ne mislite, da se bo samo od sebe spremenilo na bolje, in ne čakajte na boljše čase. Kar hitro poiščite spletno gostovanje, ki bo zagotavljalo odlično uporabniško izkušnjo. No, vsaj kar se tiče dostopnosti in hitrosti delovanja, seveda pa boste za ostalo morali poskrbeti sami oziroma vaš izdelovalec spletne strani.

Zakaj je spletno gostovanje tako pomembno?

Spletno gostovanje, ki ga predvsem v tujini označujejo z izrazom web hosting, je storitev najema strežnika. Na strežniku gostujejo spletne strani, do katerih dostopajo uporabniki svetovnega spleta. Brez gostovanja spletna stran na internetu ne more biti vidna, podobno velja tudi za domeno oziroma spletni naslov. Mimo grede, če vas zanima, kako izbrati domeno za podjetje, sem pred nekaj meseci objavil članek tudi na to temo. Danes pa ostanimo pri spletnem gostovanju.

Soba s strežniki

Na sliki je prikazana velika soba s strežniki oziroma data center.

Če želite imeti spletno stran, brez gostovanja torej ne bo šlo. Nikar se ne zaletite v iskanje ponudnika in nikar ne izberite kar prvega. Vaše podjetje bo s slabo izbiro nedvomno poslovalo slabše, kot bi, če bi izbrali kakovostnega ponudnika. Razlika je še posebej očitna pri spletnih trgovinah. Dokazano je, da trgovine, ki se odzivajo počasi, prodajo precej manj od hitrih spletnih trgovin. Pri Amazonu so ugotovili, da naj bi vsakih nadaljnjih 100 ms časa zmanjšalo prodajo za 1 %. Da vsaka sekunda za 10 % zmanjša spletno prodajo, je precej zgovoren podatek. Enostavno si ne smete privoščiti, da bi bila vaša spletna trgovina počasna.

Kako poiskati kakovostnega ponudnika gostovanja?

Ko izbirate ponudnika gostovanja, morate najprej vedeti, katero vrsto gostovanja sploh potrebujete. Najverjetneje bo prava izbira deljeno gostovanje, saj so danes strežniki kakovostnih ponudnikov tako zmogljivi in programsko optimizirani, da strani delujejo enako hitro kot na mnogo dražjih VPS ali namenskih strežnikih. Za eno izmed slednjih dveh možnosti se odločite le, če imate zares veliko spletno stran ter ogromno obiskovalcev.

Sicer pa vam bodo pri izbiri ponudnika gostovanja prišli prav še naslednji nasveti:

  • Nasveti za izbiro spletnega gostovanjaPreglejte strani ponudnikov in preverite, če je kje na njihovi strani predstavljena strežniška oprema, ki jo uporabljajo. V kolikor jo boste našli, je to dober znak, saj zastarele opreme ponudnik zagotovo ne bo obešal na javni zvon.
  • Prepričajte se, da ponudnik nudi SSD gostovanje. Gre torej za storitev, pri kateri so v strežnike vgrajena SSD diskovna polja, ki so mnogo hitrejša od klasičnih HDD diskov.
  • Preglejte forume in bloge ter se pred nakupom pozanimajte, kaj si o posameznem ponudniku mislijo drugi. Poleg mnenj zdajšnjih in bivših uporabnikov upoštevajte tudi tradicijo.
  • Prepričajte se tudi o kakovosti podporne službe. Naj bo ta dostopna 24 ur na dan, vse dni v letu. Najbolje bo, da jim pošljete kakšen email, saj boste tako videli, ali so hitro odzivni ali ne.
  • In še malo bolj konkreten nasvet za konec. Sam s svojo spletno stranjo gostujem pri NEOSERV, ki si zasluži vse pohvale. Nikoli še nisem opazil, da stran ne bi delovala, poleg tega deluje zelo hitro, pohvaliti pa je potrebno tudi njihovo ekipo, ki mi je že večkrat priskočila na pomoč. Če bi izbiral še enkrat, bi se vsekakor odločil enako.