5 napak pokojninskega varčevanja

5 napak pokojninskega varčevanja

Pokojninsko varčevanje ni enkratno dejanje, temveč je tek na dolge proge. V resnici gre za zelo odgovoren proces, ki traja več desetletij. V tem času pa je lahko s strani varčevalcev storjenih več napak, ki so v najslabšem primeru lahko tudi usodne.

V današnjem prispevku vam predstavljam 5 pogostih napak pokojninskega varčevanja. S tem vam želim omogočiti kakovosten način varčevanja ter vas opozoriti na določena dejstva, ki se jih morda niti ne zavedate. Vzemite si nekaj minut časa in se naučite, česa v času pokojninskega varčevanja ne smete početi.

1. Prepozen začetek varčevanja

Večina finančnih strokovnjakov meni, da bi morali prav vsi začeti varčevati, takoj ko se zaposlite oziroma ko prejmete prvo plačo. Če na primer svoje varčevanje preložite za pet let, to v praksi pomeni, da bi moral posameznik za dosego svojega želenega cilja privarčevati kar prek 40 % več sredstev kot tisti, ki je začel varčevati pet let prej.

2. Pomanjkljiv izračun pokojninske vrzeli

Žal si večina ljudi ne vzame dovolj časa za razmislek, da bi lahko ugotovili, koliko sredstev bodo potrebovali v času svoje upokojitve. Priporočam vam, da sami to naredite ter si tako zagotovite brezskrbno misel na starostno obdobje.

3. Neodzivnost na spremembe trga

Mnoge presenetijo intenzivne tržne spremembe. Kljub vsemu se večina od njih sploh ne odziva nanje. Ravno zaradi take napake pri pokojninskem varčevanju ljudje izgubljajo donos. Še več: izgubljajo tudi svoja vložena sredstva oziroma glavnico.

4. Neupoštevanje inflacije

Ker je pokojninsko varčevanje dolgoročna oblika varčevanja, je pri njej potrebno upoštevati še inflacijo, ki je lahko odločilen dejavnik. Potrebno pa je izpostaviti, da za to napako ni nujno vedno kriv samo varčevalec, ampak tudi prodajalec finančnih produktov, ki varčevalca ne pouči ustrezno.

5. Neredno varčevanje

Ena od najpogostejših napak, ki se navezujejo na pokojninsko varčevanje, je neredno varčevanje. Pri tem gre za težavo, ki je neredka tudi zaradi splošnega gospodarskega položaja.

Naštel sem vam 5 napak pokojninskega varčevanja, ki se med varčevalci pojavljajo najpogosteje. Skrajni čas je, da za svojo prihodnost dobro poskrbite in imate svoje radovedno oko in uho stalno na preži. Za začetek bo dovolj, da se izognete napakam, ki sem vam jih predstavil. V nadaljevanju pa je pomembno, da raziščete tudi morebitne druge, manj pogoste napake.