Kako odpraviti strah pred novimi izzivi?

Kako odpraviti strah pred novimi izzivi?

Marsikdo se vidi v poslu in si želi uspeti na področju, ki mu je blizu, a šele pričetek poslovne poti v resnici pokaže tako vse lepote kot pasti, ki se tam nahajajo. Takrat se poslovneža lahko poloti določen strah, ki pa ni vedno napačen, le izkoristiti ga je potrebno v svoj prid.

Izzivi za podjetnika so različni. Nekateri povsem pričakovani, drugi popolno presenečenje in se pojavijo takrat, ko jih najmanj pričakuje. V podjetništvu stari mački radi rečejo »pričakuj nepričakovano«. In to je nekako tudi res. Če so urejene osnove, je potem tudi s takšnimi presenečenji lažje opraviti.

Priprava podlage

S strahom se je najbolje soočiti tako, da poskrbimo za vse, kar je potrebno in znano na poslovni poti. Torej ustvariti zdrave temelje, podjetje, ustrezno finančno zaledje, poskrbeti za računovodstvo in vse ostalo, kar sodi že v samo osnovo podjetništva.

Podlaga za podjetništvo

Podjetnik mora najprej poskrbeti za zdrave temelje in ustrezno finančno zaledje.

Seveda nato pridejo na vrsto novi izzivi, o katerih se lahko do neke mere posvetujemo z izkušenejšimi podjetniki. Ti bodo znali svetovati in opozoriti na morebitna presenečenja ter reči, na katere sami morda ne bi pomislili. Oboroženi z znanjem in ustreznimi nasveti se mnogo lažje lotimo izziva.

Grajenje samozavesti

Ko nekaj znamo in smo prepričani, da lahko to znanje uporabimo v poslu ter kvalitetno konkuriramo na trgu, zraste samozavest. Prav ta je pri novih izzivih še kako pomembna in potrebna. Zaupati samemu sebi in projektu, ki se ga lotevamo. To namreč prepoznajo tako stranke kot poslovni partnerji.

A do samozavesti ne vodi vedno ista pot. Nekomu je položena že v zibelko, drugi jo pridobi skozi odraščanje, spet tretji pa se morda sooča s pomanjkanjem samozavesti. Ta se gradi postopoma, in kadar sami ne zmoremo pogledati v ogledalo ter prepričljivo reči, da nam bo uspelo, lahko poiščemo profesionalno pomoč.

Nadgrajevanje znanja

Strah pred novim izzivom je nekaj povsem običajnega. Vedno se pojavijo kakšni dvomi in vprašanja o tem, ali bomo zmogli prestopiti vse prepreke. Ključ do teh odgovorov je ustrezno znanje. In ne, ne govorimo o splošni izobrazbi, pač pa o znanju, ki je potrebno za vodenje posla, ki se ga lotevamo.

Ker znanja nikoli ni preveč, je seveda nadvse dobrodošlo, da so na voljo različna predavanja in delavnice. Z udeležbo na takšnih, ki so v pomoč pri našem poslu, gradimo bazo znanja in povečujemo samozavest, zato nam bo kasneje pred novimi izzivi mnogo lažje.

Proč s stresom

Stres je sicer nekaj povsem običajnega in je velikokrat prisoten. Poznamo tudi pozitiven stres, ki dobro vpliva na našo pripravljenost za soočanje z izzivi. A stres ne sme biti konstanten, saj lahko preraste v kronično stanje, ki pa je tako podjetniku kot vsakemu človeku v življenju le v napoto.

Stresa pred novimi izzivi se lahko lotimo s športom, meditacijo ali pa v pogovoru s strokovnjakom. V nove izzive je potrebno vstopiti prepričljivo, pogumno in samozavestno. Na ta način stresne situacije ne bodo prišle do izraza.

Moja ideja je najboljša

V svoj projekt je treba 100 % verjeti. Stati za njim in poznati vse detajle še pred vstopom na trg ali preden stopimo pred poslovne partnerje. Tako je tudi lažje priti do finančnih sredstev in sodelovanja, ki je nujno potrebno za končni uspeh v poslu, ki se ga lotevamo.

Strah pred prihodnjimi izzivi je na nek način votel, a povsem na mestu in razumljiv. Če želimo z njim konkretno opraviti, se moramo pošteno vprašati, česa nas je strah in zakaj. Ko si na ta vprašanja odgovorimo in odgovore morda celo zapišemo na papir, bo narejen še en korak na poti do uspeha. Izziv bo takrat postal pozitiven, saj si ga bomo želeli na vsak način premagati in bomo tudi poznali recept za to.