Kako se pripraviti na razgovor za službo?

Kako se pripraviti na razgovor za službo?

V času visoke stopnje brezposelnosti je poziv na razgovor za delovno mesto velik uspeh. Lahko bi rekli, da je razgovor nekakšen najpomembnejši korak, na katerem lahko prepričate svojega bodočega delodajalca, da ste zanj odlična priložnost in investicija, v katero je vsekakor vredno vložiti denar in trud. Razgovor za službo je zelo pomembno dejanje, je nekakšna pika na i, brez katere sicer zelo težko dobite delo.

V nadaljevanju vam nudimo nekaj nasvetov, kako se čim bolje pripraviti na razgovor za službo in kako prepričati delodajalca, da ste vi najboljša možna izbira.

1. Na razgovor za službo pridite vselej urejeni, čisti, lepo naličeni, s preprostim nakitom, umirjenim parfumom in v elegantnih in ne preveč vpadljivih oblačilih. Oblačila prilagodite tudi naravi delovnega mesta.

2. Sogovorniku pazljivo prisluhnite, med pogovorom ne bodite vsiljivi, ne skačite v besedo in mu vselej dovolite, da prvi pove svoje mišljenje oz. vam zastavi vprašanje.

3. Nikoli ne kritizirajte svojih preteklih delodajalcev. Delodajalci ob tem namreč dobijo slab občutek, da boste enako naredili tudi v primeru vajinega razhoda. Svetujemo, da se komentarjem o preteklih delodajalcih izognete ali zanje uporabite čim bolj nevtralne besede.

4. Pred razgovorom se posvetujte o poslovanju podjetja, kamor se odpravljate na razgovor, in o področju, na katerem boste morebiti zaposleni. Pomembno je, da delodajalec vidi, da imate znanje, nikakor pa ni zaželeno, da na razgovoru za službo prekomerno pametujete in razlagate stvari, o katerih vas niso vprašali.

5. Pozanimajte se, če je morda že kdo bil na razgovoru in kako je sam razgovor potekal. Takšni podatki vam lahko zelo koristijo, saj se lahko pripravite ter sestavite okvirne odgovore, s katerimi boste morebitnega delodajalce veliko lažje prepričali.

6. Razkrijte le svoje pozitivne lastnosti, negativnih ne izpostavljajte. V primeru, da vas vprašajo, ali obvladate kakšen program, ki ga v resnici ne obladate, oz. kakšno delo, odgovorite po resnici, vendar dodajte, da ste se pripravljeni slednjega programa naučiti, da zte znanja željni itd.

7. Delodajalca nikoli ne sprašujte o plači in koristih, ki bi vam jih nudilo podjetje, saj lahko delodajalec kaj hitro dobi občutek, da vas veliko bolj zanimajo materialne koristi kakor samo delo v podjetju.

8. Izrazite pripadnost podjetju in bodite ves čas razgovora za službo pozitivno naravnani ter optimistični.

9. Med razgovorom za službo nenehno ohranjajte očesni stik, nikoli ne glejte v tla. Pomembna je tudi telesna mimika, držite se pokončno in ne dajajte vtisa, da ste nemočni, nebogljeni.

10. Ne zamujajte. Bolje je, da pridete nekoliko prej in počakate na pričetek razgovora za službo. Ob prihodu se predstavite in povejte, zakaj ste prišli. Delodajalca vedno vikajte.

11. Pomemben je tudi stisk roke. Ta naj bo močan, da pokažate, da ste odločna in trdna osebnost. Seveda pa s stiskom ne gre pretiravati.